Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

R.K. Veulpoepers B.V.

Dit in 1976 opgerichte Hilvarenbeekse muziekcollectief stond mede aan de basis van de Bikse Fiste, het festival dat van 1977 tot en met 1981 in het Beekse centrum plaatsvond. De groep bracht drie lp’s uit met de titels Diarree (1978), Een Frisse Wind (1981) en Houdoe, bedankt en blijf wakker (1982). Het nummer Den Egelantier was een grote hit, dat echter werd geweigerd in de hitnoteringen, omdat de band niet wilde playbacken in tv-programma’s. Uit hun muziek sprak een maatschappijkritische houding tegen het grootkapitaal, de wapenwedloop en het (katholieke) establishment.

De Veulpoepers kwamen aan het einde van de jaren zeventig naar Tilburg en stonden hier aan de wieg van Noorderligt, Café De Egelantier, Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand en uitgeverij Polypoepka, die bijvoorbeeld de elpee 'El Salvador' van Banda Tepeuani uitbracht. Ook Drukkerij OKZ en de kindertheatergroep Pielekepoep ontstonden uit dit collectief. In 1982 namen de Veulpoepers afscheid met een massaal bezocht concert in het Leijpark. Bandleider Zjef Naaijkens werd in de loop der tijd vergezeld door onder anderen Paul en Bard Elbers, Lizet van Beek, Rie en Dirk Broere, Bram van Berkel, Agnes Naaijkens, Snam Vromans, Pieter van der Klei en Harry van Hoof.

Na de Veulpoepers ontstond in 1983 de meer op jazz en pop gerichte band Vloepsuper, maar die werd in 1984 opgeheven. Later formeerden Zjef Naaijkens en Paul Elbers nog de band Mmwops (Making Music While Other People Sleep). Vanaf 1995 hadden de Veulpoepers in de originele bezetting een kortstondige heropleving met enkele reünieconcerten en de productie van het album Van de Pot Gerukt. In 2009 werd in Popcentrum 013 een reünieconcert georganiseerd waaraan diverse nationale artiesten een bijdrage leverden. Ook verscheen in dat jaar een boek over de Veulpoepers: Zout bier in Den Egelantier, geschreven door Zjef Naaijkens.

Externe links

De Veulpoepers in Wikipedia