Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

De Oliemeulen

Dierenpark De Oliemeulen
Kinderen aaien een luipaardschildpad, Dierenpark De Oliemeulen. Foto: Persbureau Van Eijndhoven, Collectie Regionaal Archief Tilburg
Media
Website https://oliemeulen.nl/

In 1759 werd een langgevelboerderij gebouwd rondom een uit 1648 daterende oliemolen. De oude oliemolen was een rosmolen, aangedreven door een paard. De boerderij werd gebouwd in opdracht van de Tilburgse president-schepen Cornelius Bles. Tot 1880 is het bedrijfspand in gebruik geweest. De oudst bekende olieslager is Jan van Pelt. Omdat het slaan van olie geen dagtaak was, oefende hij daarnaast het beroep van landbouwer uit. Vanaf 1824 werd de molen bewoond door olieslager en landbouwer Jan Teurlings. In 1880 vraagt Francis Antoine Teurlings een hinderwetvergunning aan voor de oprichting van een windmolen ten behoeve van een olieslagerij. Het gedeelte waar de oliemolen stond, werd toen verbouwd tot afzonderlijk woonhuis.

Na 1920 kocht de congregatie van Mill Hill de boerderij. Kunstenaar, studentenmentor en leraar Duits aan het Odulphuslyceum, priester Frans Siemer (1887-1966) trok er in. Hij ontving hier studenten van St. Leonard en discussieerde met hen over kunst en cultuur.

Langgevelboerderij
Langgevelboerderij 'Den Oliemeulen' aan de Reitse Hoevenstraat, 1959. De naam komt van de wind-olieslagmolen die achter het pand stond. Foto: Jos van Dijk, Collectie Regionaal Archief Tilburg

Oudheidkundig Centrum

In 1979 werd de Oliemolen gerestaureerd, waarna het pand in gebruik werd genomen door de Afdeling Archeologie en het Oudheidkundig Centrum van het Gemeentearchief (Regionaal Archief Tilburg). Het Oudheidkundig Centrum exposeerde hier een omvangrijke collectie bodemvondsten uit Tilburg en de regio, en had een eigen restauratieatelier dat ook voor andere archeologische collecties en musea werkte.

Archiefdienst Gemeente Tilburg
Briefhoofd van Archiefdienst Gemeente Tilburg, afdeling Archeologie en Oudheidkundig centrum " De Oliemeulen", Reitse Hoevenstraat 30B. Collectie Regionaal Archief Tilburg

Reptielenhuis

In 1987 werd het "Reptielenhuis De Oliemeulen" geopend, een initiatief van Hans Walhout. Walhout, die zelf reptielen hield, constateerde dat veel mensen onnodig angstig waren voor reptielen én dat ze vaak werden gehouden door mensen die er weinig verstand van hadden, met als gevolg dat de dieren niet de juiste huisvesting en verzorging kregen. Als doelstellingen had het reptielenhuis het geven van voorlichting over de dieren zelf om zo te zorgen voor betere leefomstandigheden en het opvangen en herplaatsen van reptielen.

In de loop van de tijd bood het reptielenhuis ook steeds meer onderdak aan andere dieren, zoals roofvogels, spinnen, apen en andere zoogdieren. In 1992 werd de naam veranderd in "Dierenpark de Oliemeulen".


De Oliemeulen is een rijksmonument.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg,

Geheugen van Tilburg

Verhalen over Dierenpark De Oliemeulen