Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Missie

Missie is het verspreiden van het christelijk geloof in een andere cultuur. Vanaf halverwege de negentiende eeuw zijn vanuit Tilburg veel missies ondernomen en ontstond in de stad een omvangrijke missie-infrastructuur. De centra hiervan waren onder meer de Fraters van Tilburg, de rooi harten, de paters oblaten, de kapucijnen en de fathers van Mill Hill (De Rooi Pannen).

De missie had grote invloed op de Tilburgse samenleving. Zo namen de kapucijnen voorwerpen mee uit hun missiegebieden in het voormalige Nederlands-Indië, waarmee een museum en diverse tentoonstellingen werden ingericht. Met deze exposities werd propaganda bedreven en geld ingezameld, en hieruit ontstond in de jaren vijftig de Algemene Missie Actie Tentoonstelling. Deze actie vormde het thuisfront voor de missionarissen, waar hun werk werd gesteund door gebed, goederen en geld. Ten behoeve van de missie-actie waren de missiebusjes voor geldinzameling onmisbaar in elk Tilburgs gezin. Ook vormden clubjes dames naaikringen die liturgische kleding voor de missionarissen maakten. Verder werden er missieweken georganiseerd en gaven de missionarissen in de patronaten lezingen met lichtbeelden voor kinderen.

De aandacht voor de missie heeft lang bestaan. In 1963 organiseerde de Sint Gustaveschool aan de Generaal Smutslaan nog een missietentoonstelling, waarvan de opbrengst naar de Medische Missie Actie (Memisa) ging. De bekendste Tilburgse missionaris was Petrus (Peerke) Donders.