Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Loek Lansdorpstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Korvel
Datum besluit: B & W 14 januari 1954
Jaar: 1954



De straat lopende vanaf de Johannes van Zantenstraat, ten zuiden van de Pater Bleijsstraat, in westelijke richting tot nabij de Ringbaan-West.


Loeklansdorpstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

13834.jpg



Louis Albert (Loek) Lansdorp werd geboren te Semarang op 15 juli 1921; studeerde aldaar aan de M.T.S.; woonde te Tilburg Heuvel 24 als pleegzoon van L. Arts, directeur van de Tilburgsche Courant. In de illegaliteit was hij bekend onder de naam Carlo, Carlo Croix, Paul van de Heuvel en Charles van de Heuvel. Hij begon zijn ondergronds werk met het verschaffen van valse persoonsbewijzen enz. aan onderduikers en het verspreiden van illegale lectuur. Ook heeft hij talrijke artsen te Tilburg geholpen, onder andere door hun auto's te verbergen bij boeren. Daarna zocht hij via de L.O. (Landelijke Organisatie) contacten om beter en groter werk te verrichten. Hij kreeg met de uit Tilburg afkomstige René Norenburg (> René Norenburgstraat) een militaire opleiding te Deurne.

Na de gevangenneming van Norenburg ging Loek Lansdorp naar de Zwarte Plak te America in de Peel, waar hij meewerkte aan de organisatie van het verzet en geallieerde piloten over de Belgische grens bracht, kabels naar Duitsland doorsneed, munitie aanbracht en verder transporteerde, spoorlijnen in de lucht deed vliegen en foto's voor de geallieerden maakte. Toen het hem in de Peel te warm werd, verplaatste hij zijn arbeidsveld naar Utrecht. Hij werd door de Gestapo gezocht en stond in de SD-politiebladen. Hij begaf zich daarna naar Breda, waar hij onder kapitein Willem Schouten kwam te staan. In opdracht pleegde hij hier de aanslag op de beruchte Bredase NSB'er Driessen, die hierdoor zwaar gewond werd. Het hoofdkwartier van de Raad van Verzet haalde Lansdorp naar de Veluwe. Hier ging hij werken op een afwerpterrein, waar Engelse en Amerikaanse vliegtuigen munitie afwierpen, die door de ondergrondse gezocht en verdeeld werd.

In Puttten op de Veluwe deed Loek Lansdorp omstreeks 3 september 1944 een vergeefse poging om dr. J. Hemelrijk, rector van het gymnasium te Alkmaar, te bevrijden. Door verraad werd hij gevangengenomen. Ondanks zware mishandelingen heeft hij niemand of niets verraden. Sindsdien is niets meer van hem vernomen. Tijdens het geruchtmakend proces tegen overste Feenstra, ex-commandant van de Marechaussee in het gewest Arnhem, in februari 1946, werd duidelijk dat Loek Lansdorp waarschijnlijk op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, te Arnhem op 23-jarige leeftijd is gefusilleerd.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten.