Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jeanson, Aloijsius Gerardus Godefridus

Louis Jeanson
Volledige namen Aloijsius Gerardus Godefridus Jeanson
Geboortedatum 28-07-1921
Geboorteplaats Tilburg
Adres Industriestraat 114
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Kantoorbediende
Overlijdensdatum 31-01-1945
Plaats van overlijden Bergen-Belsen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Aloijsius Gerardus Godefridus Jeanson (Geb. 28-7-1921– gest. 31-5-1945 Bergen-Belsen), kantoorbediende. Zoon van Martinus Gerardus Johannes Jeanson ( 1887-1946 ) en Maria Wilhelmina Cornelia van Erp (1891-1966).

Achtergrond en jeugd

Louis Jeanson wordt op 28 juli 1921 te Tilburg geboren als zoon van Martinus Gerardus Johannes Jeanson, smid bij de Nederlandse Spoorwegen, en Maria Wilhelmina Cornelia van Erp. Het gezin Jeanson-van Erp telt 6 kinderen waarvan Louis, de oudste zoon, de tweede in de rij is. Hij heeft twee jongere zusjes en twee jongere broers. Hij werkt bij de Heidemaatschappij op kantoor.

Gebeurtenis

Louis Jeanson is het voorbeeld van een 'vrije' en niet gespecialiseerde verzetsman. Hij werd door de SD verdacht van hulpverlening aan piloten, Franse krijgsgevangenen en joden. Zijn groep bestond uit vier personen en hield zich ook bezig met de verspreiding van het illegale blad 'Trouw', sabotage, zoals het onklaar maken van locomotieven en doorsnijden van kabels, het stelen van wapens in (Duitse) uitgaansgelegenheden (o.a. café Groenhuis in de Noordstraat) en het aframmelen van NSB'ers. Een aanslag op het munitiedepot in Oisterwijk mislukte. Hij werd op 24 januari 1944 gearresteerd door Piet Gerrits voor de SD en overgebracht naar de SD in Den Bosch. Via de kampen Haaren en Vught is hij later naar Sachsenhausen overgebracht. Nadien heeft zijn familie niets meer van hem gehoord. Hij is in april 1945 overleden in Bergen-Belsen.

NvhZ 15 september 1950

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, inv.nr. 185

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe links