Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

IJperen, Johan van

IJperen, Johan van
Yperen Johan.jpg
Volledige namen Johan van IJperen
Geboortedatum 28-09-1923
Geboorteplaats Tilburg
Adres Lovense Kanaaldijk 101
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Kantoorbediende
Overlijdensdatum 05-03-1945
Plaats van overlijden Hamburg-Neuengamme (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie.

We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s.

We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Johan van Yperen (Geb. 28-9-1923 Tilburg– gest. 5-3-1945 Neuengamme), ambtenaar der Rijksbelastingen. Zoon van Dirk Adrianus Hendrik van Yperen (1887- 1961 ) en Wilhelmina Breukelaar (1892).

Achtergrond en jeugd

Johan wordt op 28 september 1923 te Tilburg geboren als zoon van Dirk Adrianus Hendrik van Yperen, timmerman en Wilhelmina Breukelaar. Het gezin Yperen verhuist vanuit Nijmegen in 1923 naar Tilburg. Ze gaan aan de Lovense Kanaaldijk wonen waar Johan nog hetzelfde jaar geboren wordt. Johan is de vierde in de rij van 5 zonen.

Gebeurtenis

Op 2 november 1943 wordt Johan gearresteerd in Eindhoven en overgebracht naar de gevangenis van Scheveningen, het Oranje-Hotel Hij is lid van een verzetsgroep. Op 20 juni 1944 wordt Johan overgebracht naar Kamp Vught. Vandaaruit wordt hij te werk gesteld vanaf 1 juli op buitencommando Arnhem Daar wordt Johan ingezet voor constructie- en reparatiewerkzaamheden op vliegvelden. Op 22 augustus keert hij weer terug naar Vught. Waarschijnlijk met het laatste transport vanuit Vught in de nacht van 5 op 6 september 1944 wordt hij op transport gezet naar Neuengamme. Daar wordt op 5 maart 1945 zijn overlijdensakte opgemaakt, volgens de verklaring zou hij overleden zijn aan een chronische darmontsteking. In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet