Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Houtepen, Antonius Cornelius Petrus

Antonius Cornelis Petrus Houtepen
Afbeelding gewenst
Volledige namen Antonius Cornelis Petrus Houtepen
Geboortedatum 24-05-1917
Geboorteplaats Goirle
Adres Reinier Claeszenstraat 32
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Adriana van Rijthoven
Beroep Draadmaker
Overlijdensdatum 28-03-1945
Plaats van overlijden Mülheim an der Ruhr (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een beschieting tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

BEVRIJD VAN DE VERGETELHEID Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen, door hun verhaal te vertellen, deze slachtoffers eren en de herinnering aan hen levend houden. Burgerslachtoffers van Goirle zijn personen die ten tijde van deze oorlog in Goirle woonachtig waren en door oorlogshandelingen om het leven kwamen.

Hiermee worden bedoeld slachtoffers van beschietingen, Goirlese militairen, gedwongen tewerkgestelden, en zij die in concentratiekampen terecht kwamen. En dit alles in de periode 1940-1945.

Alle Goirlese burgerslachtoffers van deze oorlog zijn opgenomen in deze Wiki Midden-Brabant en we streven ernaar van ieder van hen een levensbeschrijving en foto op te nemen. Deze persoon is een van hen.


Antonius Cornelis Petrus Houtepen (Geb. Goirle 24-5-1917– gest. Mülheim an der Ruhr 28-3-1945), draadmaker. Zoon van Cornelis Gerardus Houtepen (1898-1969) en Agnes Maria Valk (1898-1972). Op 28-05-1942 trouwt hij met Adriana van Rijthoven. Uit dit huwelijk wordt een dochter geboren. Antonius Houtepen overlijdt op 28-03-1945 in Mülheim an der Ruhr.

Achtergrond en jeugd

Antonius Cornelis Petrus Houtepen wordt op 24 mei 1917 te Goirle geboren als zoon van Cornelis Gerardus Houtepen, fabrieksarbeider en Agnes Maria Valk. Antonius is de oudste in het gezin, na hem worden er nog 2 jongens en 4 meisjes geboren. Op 28 mei 1942 trouwt Antonius op 25-jarige leeftijd te Oosterhout met Adriana van Rijthoven, 21 jaar oud.

In maart 1943 wordt hun dochtertje Agnes geboren dat na 7 weken overlijdt.

Arbeidsinzet in Duitsland

Antonius wordt verplicht te werk gesteld in Duitsland en vertrekt op 18 december 1942. Hij komt in Mühlheim an der Ruhr terecht waar hij vrachtwagenchauffeur is bij de kolenhandel Fritz Wagner. Volgens zijn personeelskaart werkt hij daar van 21 december 1942 tot zijn overlijden in 1945. Gedurende de hele Tweede Wereldoorlog was Mülheim in totaal 160 keer doelwit van geallieerde luchtaanvallen. Slechts zes daarvan waren echter rechtstreeks van toepassing op deze stad. De overige 154 aanvallen waren gedeeltelijke aanvallen die plaatsvonden toen de eigenlijke doelen van Essen, Duisburg of Oberhausen werden gebombardeerd.

Toen de geallieerde troepen begin maart 1945 de linker Rijnoever bereikten, was Mülheim een frontstad geworden. De stad bevond zich voortaan in de invloedssfeer van de artillerie. Dit artillerievuur is Antonius fataal geworden, hij wordt getroffen door een bomscherf. Hij wordt begraven in Mülheim an der Ruhr en later herbegraven op Nationaal Ereveld Loenen.

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis

Externe links