Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hengeveld, Marijke Gerritje

Marijke Gerritje Hengeveld
Overlijdensadvertentie Marijke op 28-02-1945 in Oost-Brabant - kopie.jpg
Volledige namen Marijke Gerritje Hengeveld
Geboortedatum 13-04-1942
Geboorteplaats Arnhem
Adres Hoofdstraat 47
Woonplaats Valburg
Overlijdensdatum 23-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Hengeveld, Marijke Gerritje (geb. 13-04-1942 in Arnhem, gest. 23-02-1945 in Tilburg). Dochter van Marinus Johannes Hengeveld (1908 – ?) en Hendrika Nab (1912 – ?).

Achtergrond

Marijke Gerritje Hengeveld wordt geboren op 13-04-1942 in Arnhem. Haar ouders Marinus Johannes Hengeveld en Hendrika Nab trouwen op 03-04-1941 in Valburg (Betuwe). Eind 1944 – begin 1945 wonen zij in de Emmastraat in Andelst, op nummer 14. Vader Marinus is machinist.

Evacuatie

Geboorte annonce Nieuwsblad van het Zuiden zusje 16 feb 1945 - kopie.jpg

Eind 1944 was operatie Market-Garden vastgelopen in de Over-Betuwe. Burgers moesten daarom geëvacueerd worden. Vanuit het Duitse deel evacueerde men naar het Noorden, boven de Rijn. Vanuit het geallieerde gedeelte werden mensen naar het Zuiden gebracht, naar Noord-Brabant en naar België. Ook in Tilburg kwamen diverse evacués terecht. Zij werden bij Tilburgse gezinnen ondergebracht door het evacuatiecomité.

Of het gezin Hengeveld-Nab ook op deze manier in Tilburg terecht is gekomen is onbekend. Wel duidelijk is dat zij evacués waren en dat in februari 1945 hun tijdelijke adres Jan Heinstraat 21 is. Zij wonen bij het echtpaar Maria en Cornelis in ’t Ven-van de Pol. Marijkes moeder is zwanger en bevalt op 16-02-1945 in het Elisabethziekenhuis in Tilburg van een dochter, Gerritje Gijsbertha.

Bombardement omgeving Wilhelminapark

Op woensdag 21 februari 1945, de dag dat de geboorte-annonce van Gerritje in de krant verschijnt, wordt even na half 12 het noordelijk deel van Tilburg getroffen door zo’n 30 brisantbommen. Omdat er die ochtend een zware mist hangt boven Tilburg ziet niemand het Duitse vliegtuig aankomen. De bommen vallen in de Hoefakkerstraat, Dr. Mollerstraat, Wilhelminapark, Kuiperstraat, Coeck van Aelststraat, Cornelis de Vriendtstraat en Vredeman de Vriesstraat.

Marijke is met Maria In ’t Ven-van de Pol aan het wandelen in de buurt van het Wilhelminapark wanneer de bommenwerpers overkomen. Marijke raakt zwaar gewond en wordt door een ziekenauto naar het Elisabethziekenhuis vervoerd. Zij overlijdt 2 dagen later op 23-02-1945 om 16:45 u. In ’t Ven-van de Pol overlijdt ter plekke.

Gebeurtenis

Bronnen en literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 157
  • Oost-Brabant, dagblad voor midden- en Oost-Brabant, 28-02-1945
  • Nieuwsblad van het Zuiden, 21-02-1945