Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Groves, Alpheus Leslie

Alpheus Leslie Groves
Groves 1.jpg
Volledige namen Alpheus Leslie Groves
Geboortedatum 22-09-1911
Geboorteplaats Dunedin
Woonplaats Dunedin (NZ)
Burgerlijke staat Getrouwd
Naam echtgeno(o)t(e) Phyllis Joan Tuckey
Beroep Ambtenaar openbare werken
Overlijdensdatum 07-09-1942
Plaats van overlijden Alphen
Bijzonderheden Sneuvelde bij een vliegtuigcrash in het gebied van het Duits schijnvliegveld "De Kiek" onder Alphen op 7 september 1942.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Alpheus Leslie Groves tijdens zijn opleiding
Groves 2.jpg
Alpheus staat op de achterste rij, tweede persoon van links.

bron: www.aucklandmuseum.com

Achtergrond

Alpheus Leslie Groves wordt geboren op 22 september 1911 in Dunedin, Nieuw Zeeland. Hij is de zoon van Joseph Groves en Jean Alexander. Zijn vader sterft als Alpheus nog geen 2 jaar is op 24 juni 1913. Hij behaalt zijn diploma aan de Kensington School, Dunedin. In zijn vrij tijd bokst en voetbalt hij graag. Na zijn opleiding komt hij in dienst als ambtenaar van de afdeling openbare werken. Alpheus trouwt in 1932 met Phyllis Joan Tuckey, uit dit huwelijk wordt in 1935 een kind geboren: Edwin Charles Groves[1].

Diensttijd

Eind 1939 meldt Alpheus zich aan voor zijn militaire dienst bij de https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninklijke_Nieuw-Zeelandse_luchtmacht [ Royal New Zealand Air Force]. Pas op 29 september start zijn opleiding bij de Initial Training Wing, Levin[2] . Op 5 november 1940 ging hij aan boord van de "Awatea"[3] in Auckland om naar Canada te gaan voor zijn verdere training. Kort na aankomst in Canada wordt hij op 7 december 1940 geplaatst op No 1. Wireless School [4] in Montreal, Quebec. Vervolgens 29 april 1941 naar No. 1 Bombing & Gunnery School in Jarvis, Ontario, waar hij op 26 mei 1941 zijn Wireless Operator/Air Gunner's Badge ontvangt en gepromoveerd wordt tot de rang van Sergeant. Op 27 mei 1941 reist hij door naar No. 1 Depot in Debert, Nova Scotia, waar hij ingescheept wordt voor de reis over de Atlantische Oceaan naar Groot-Brittannië. Aangekomen in Engeland wordt hij op 28 juli geplaatst op No. 1 Signals School in Cranwell, Lincolnshire. Hij werd op 28 oktober overgeplaatst naar No.11 Operational Training Unit[5], eerst in Bassingbourn, en later in Steeple Morden, beide in Hertfordshire. Bij deze trainingseenheid wordt hij opgeleid om te vliegen in een Wellington-bommenwerper. Terwijl hij op Steeple Morden gestationeerd was neemt hij deel aan twee bomaanvallen op Keulen en Essen. Op 1 december 1941 wordt hij bevorderd tot Flight Sergeant.

Alpheus samen met zijn bemanning
Van links naar rechts: Groves, Rose, Wilson, Sergeant J. Gilbertson (op de foto als 2e piloot, vloog niet mee met de fatale missie.), Parkes en Crawford.

Bron: Regionaal Archief Tilburg, foto no. 604461

Het graf van Alpheus Leslie Groves op de begraafplaats aan de Gilzerbaan.
Groves 3.jpg
foto: Mark de Weerd

Alpheus wordt op 19 juni 1942 geplaatst op No.75 (N.Z.) Squadron in Feltwell, Norfolk. Met dit squadron neemt Alpheus als Airgunner deel aan zeventien operationele vluchten, waarmee hij zijn totaal op 19 brengt. Onder andere Wilhelmshaven, Duisburg, Hamburg en Karlsruhe zijn de doelwitten van die vluchten[6] [7] .

Tijdens de bombardementsvlucht van 2 op 3 september heeft de Wellington van Alpheus een onaangename ontmoeting met een Duitse tweemotorige nachtjager. In een “combat report” wordt het volgende gerapporteerd[8]:

Op 10 mijl ten oosten van Sedan, om 0:54 uur op 9000 voet (+- 2700 meter hoogte) vliegt de Wellington mk. 3 op een koers van 287° met een snelheid van 145 mph. Nadat hij zijn bommen had laten vallen, zag hij een ongeïdentificeerd tweemotorig vliegtuig vanuit bakboord naderen. Het vijandelijke vliegtuig dat zich ongeveer 200 meter verderop bevond toen het voor het eerst werd gezien, vloog over de staart van ons vliegtuig en ging naar de stuurboordzijde; Vervolgens draaide het naar binnen en kwam in de richting van de neus van ons vliegtuig, dat scherp naar stuurboord draaide en in de richting van het vijandelijke vliegtuig terechtkwam. Toen ons vliegtuig draaide vuurde onze schutter Sergeant Groves een kort salvo van ongeveer 50 kogels en daarop verdween het vijandelijke vliegtuig. Onze schutter maakt geen aanspraak op het uitschakelen van het vijandelijke vliegtuig. Tijdens deze gebeurtenis was er geen afweergeschut en geen zoeklicht actief en onze I.F.F. stond niet aan.

Gebeurtenis

Het Ruhrgebied, centrum van de Duitse staalindustrie, blijft voor de geallieerden een zeer gewild aanvalsobject. In de nacht van 6 op 7 september 1942 voert No. 3 Group van Bomber Command opnieuw een aanval uit op Duisburg. Van de opgestegen 207 toestellen verschijnen er 175 boven het geplande doel en werpen in totaal 439 ton explosieven af. Acht toestellen gaan verloren. Eén van deze toestellen behoort tot het 75. New Zealand Squadron dat is opgestegen van de basis Mildenhall, in het graafschap Suffolk.

Het weer is helder deze septembernacht. De vliegtuigen passeren Tilburg dan ook op grote hoogte op hun ‘way home’. De bommenwerper van de Nieuw-Zeelanders wordt echter omstreeks 04.30 uur onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten. Brandend stort het vliegtuig van boven het wolkendek naar omlaag en slaat te pletter nabij het Duitse schijnvliegeld ‘De Kiek’, langs de spoorlijn Tilburg-Turnhout. De gehele bemanning komt hierbij om het leven. Op 11 september 1942 worden zij gezamenlijk begraven op ‘Vredehof’.[9] Behalve Groves sneuvelden:

Graf

Alpheus Leslie Groves is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak A, rij 1, graf 27-28.

Literatuur

Beex, Bart, Schijnvliegveld De Kiek in verhaal & beeld (Goirle 2019)

Externe Links

Noten

  1. www.ancestry.co.uk
  2. Initial Training Wing: voerde een basisopleiding uit voor rekruten. Deze eenheid was van 1939 tot februari 1942 in Levin gestationeerd.
  3. HMT Awatea was een oceaanstomer gebouwd voor de Union Steam Ship Company of New Zealand en te water gelaten in 1936. Van 1937 tot 1939 verbond ze Wellington en Auckland in Nieuw-Zeeland met Sydney in Australië. In 1939 werd ze omgebouwd tot een troepentransportschip van de Royal Navy. In 1941 nam ze Canadese troepen mee naar Hong Kong, 22 dagen voordat de Slag om Hong Kong uitbrak. In 1942 nam ze deel aan Operatie Torch, de geallieerde invasie van Vichy Frans Noord-Afrika, waar ze door vijandelijke vliegtuigen tot zinken werd gebracht.
  4. Nr. 1 Wireless School bevond zich in Montreal, Quebec en verhuisde later naar Mount Hope, Ontario. Het bood een cursus van 24 weken voor Wireless Operator Air Gunners waarin de theorie en praktijk van draadloze en visuele communicatie werd onderwezen. Na voltooiing zouden de stagiaires naar de Bombing and Gunnery School gaan.
  5. 11 OTU werd in 1940 opgericht als onderdeel van No.6 Group RAF Bomber Command op RAF Bassingbourn om nachtbommenwerpers op te leiden. In 1942 voerde het zeven operationele nachtbombardementen uit.
  6. Biography for Alpheus Leslie Groves. RNZAF [Royal New Zealand Air Force] Biographies of Deceased Personnel 1939 - 1945 (Bound Volumes) - Bo - Cl. Archives Zealand CC-BY 2.0
  7. The National Archives Operational Record Book en Summary of Events no. 75 squadron AIR 27-646-11 t/m AIR 27-646-18
  8. The National Archives. Combat Report Air 50-192-47
  9. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 5 oktober 1989.