Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Groot, Catharina Bernadetta Cornelia de

Catharina Bernadetta Cornelia de Groot
Volledige namen Catharina Bernadetta Cornelia de Groot
Geboortedatum 01-12-1939
Geboorteplaats Tilburg
Adres Vredeman de Vriesstraat 45
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 21-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Groot, Catharina Bernadetta Cornelia de (geb. 01-12-1939 in Tilburg, gest. 21-02-1945 in Tilburg). Dochter van Henricus Nicolaas Cornelius de Groot (1907 – 1978) en Cornelia Maria Dominica Mutsaers (1908 – 2004).

Achtergrond

Catharina (Toosje) Bernadetta Cornelia de Groot wordt geboren op 01-1-1939. Haar ouders, Nicolaas Cornelius de Groot (Henri) en Cornelia Maria Dominica Mutsaers (Cor) zijn in 1935 getrouwd. Toosjes oudere zusje, Maria (Ria) Lucia Cornelia Catharina, wordt in 1937 geboren. Het gezin woont in de Vredeman de Vriesstraat, op nummer 45. Vader de Groot werkt eerst als ‘getouwsteller’ en wordt later afdelingschef.

Bombardement omgeving Wilhelminapark

Op woensdag 21 februari 1945 even na half 12 wordt het noordelijk deel van Tilburg getroffen door zo’n 30 brisantbommen. Omdat er die ochtend een zware mist hangt boven Tilburg ziet niemand het Duitse vliegtuig aankomen. De bommen vallen in de Hoefakkerstraat, Dr. Mollerstraat, Wilhelminapark, Kuiperstraat, Coeck van Aelststraat, Cornelis de Vriendtstraat en Vredeman de Vriesstraat.

Toosje de Groot.jpg

In de Vredeman de Vriesstraat maken de bommen veel slachtoffers. Één van hen is Toosje. Een neef schrijft daarover in 2005 het volgende: Toosje was aan het spelen op de plaats waar nu het [patronaat] in de Vredeman de Vriesstraat staat. De familie woonde aan de overkant. Toen de bom viel, vlogen de ramen in de buurt kapot en was er natuurlijk ook schade aan het interieur. Toen ons oma ging kijken, lag Toosje op de grond, dood, met alleen een klein scherfje in haar slapen. De overledenen werden naar de Elzenstraat overgebracht. Toen Toosje pas begraven was, moest opa komen kijken naar het geopende graf omdat men dacht dat men haar verwisseld had met een kindje uit de [Coeck van Aelststraat]. Het was toch Toosje die in het kistje lag. Oma is er nooit overheen gekomen. Het verlies drukte zeer zwaar op het gezin.

Het is niet bekend waar of wanneer Toosje is begraven.

Gebeurtenis

Bronnen en literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 155
  • Bidprentjesarchief.nl
  • E-mail P. v.d. Hout d.d. 13-01-2005