Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Franken, Hermanus Martinus

Herman Franken
Herman Franken.jpg
Volledige namen Hermanus Martinus Franken
Geboortedatum 26-08-1925
Adres Bredaseweg 570
Woonplaats Tilburg
Beroep Priesterstudent
Overlijdensdatum 10-05-1940
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Kwam om het leven t.g.v. een bominslag op het punt waar de spoorlijn naar Turnhout de Bredaseweg kruiste.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Franken, Hermanus Martinus (Tilburg, 26-08-1925, Tilburg 10-5-1940), priesterstudent. Zoon van Augustinus Johannes (1887–1977), ijzerdraaier, en Maria Elisabeth Swolfs (1888–1954).

Achtergrond

Hermanus (Herman) Martinus Franken wordt op 26 augustus 1925 in Tilburg geboren als zoon van Augustinus Johannes Franken (Tilburg 25-11-1887, Tilburg 11-10-1977), ijzerdraaier bij de Nederlandse Spoorwegen en Maria Elisabeth Swolfs (Tilburg 23-07-1888, Tilburg 11-06-1954). Herman is het jongste kind uit het gezin Franken, hij heef nog vier zussen en een broer.
Herman wordt op 7 september 1939 ingeschreven in het bevolkingsregister van Loon op Zand (Zusters, Broeders, Fraters en Marechaussee) en opgenomen in het Missiehuis Sint Antonius, Hoofdstraat 39 in Kaatsheuvel.[1] Bij zijn overlijden was hij student aan het klooster Mariahof van de Broeders Penitenten aan de Bredaseweg.

Gebeurtenis

Rond vier uur in de middag van 10 mei 1940 wordt de omgeving van het station door de Duitsers gebombardeerd. In de Noordstraat ontploft een bom die uiteindelijk aan dertien mensen het leven kost. Later komen er bommen neer nabij de Bosscheweg en aan de Heikant. Rond vijf uur explodeert een bom aan de Bredaseweg, ter hoogte van de kruising met spoorlijn naar Turnhout. Herman Franken wordt hierbij dodelijk getroffen. Hij werd veertien jaar.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe links

Noten

  1. Dit was een juvenaat, een priesteropleiding bedoeld voor uitzending naar het buitenland.