Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Excelsior

Deze fabriek is onderzocht door Wagemakers, Ton

N.V. Dekenfabrieken “Excelsior”
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Fabriek van Wollen Dekens en Wollen en Half Wollen Stoffen.
Vestigingsadres Groeseindstraat 33
Datum oprichting 1917
Datum opheffing Januari 1924
Opvolging Geen
Familieverbanden Geen
Herkomst eigenaars / oprichters Voornamelijk Roermond en omstreken.
Herkomst vreemd kapitaal Maatschappelijk kapitaal van ƒ500.000 (verdeeld in 500 aandelen à ƒ1000); geplaatst ƒ140.000; gestort ƒ140.000.
Innovatieve aspecten Specialisatie: (wollen) dekens en produceren van natvilten.
Reikwijdte van het bedrijf Onbekend.


Algemene omschrijving

Een algemene omschrijving is niet te geven door schaarste aan gegevens. Hier volgt wat her en der over het bedrijf is gevonden. Directeur Verhoeven wordt in de Statuten vermeld met als beroep koopman. In de Statuten stond ook als beoogde commissaris de Tilburger Adrianus Simon Petrus Meys vermeld met ook als beroep koopman. Nadruk lijkt meer te liggen op handelsactiviteiten dan produceren. Onduidelijk blijft waar men de textiel technische kennis vandaan heeft gehaald. In een opgave van textielfabrieken, die betrokken zijn bij de uitsluiting in oktober 1917 komen we ook Excelsior tegen. Uit die opgave blijkt tevens dat het bedrijf slechts 13 arbeiders in dienst heeft. Het kleinste bedrijf in de opgave! Verder worden nog de adressen van de woonhuizen van de fabrikanten / directeuren gemeld: Stedekestraat 6 en Noordstraat (zonder nr.). Het briefhoofd van Excelsior doet een wereldzaak vermoeden. Centraal staat een wereldglobe en daar omheen beeld van schepen en treinen, die de producten over de wereld vervoeren. Dit is in schril contrast met de 13 werknemers en het kleine fabriekje in de Groeseindstraat. Hoe grootser het briefhoofd, hoe kleiner de fabriek! Opvallend: aangeven van opheffing van de fabriek wordt gedaan door mr. B.J.M. van Spaendonck in hoedanigheid van secretaris van Kamer van Koophandel. Volgens de statuten had de liquidatie door de directeur, onder toezicht van commissarissen, moeten plaatsvinden. De opheffing is volgens de opgaaf in het Handelsregister in november 1924. Het faillissement zou reeds in 1922 plaatsgevonden hebben.

Gezinskaart

  • Interne link naar gezinskaart

Opmerkingen

In hetzelfde jaar 1917, dat Excelsior haar poorten opende in Groeseindstraat 33, opende op hetzelfde adres Teeuwen's Wollendeken en Stoffenindustrie. Mogelijk een relatie? In 1928 was ze nog actief. In de jaren dertig vorige eeuw is ook Kastofa, kamgarenstoffenfabriek daar gehuisvest. In 1937 vestigt N.V. Tiltwern zich in het fabriekspand van Excelsior. Vanaf 1939 was het pand in gebruik door loonspoelerij en -twernerij Maren, D.P. van.

Bronnen

  • Oprichtersbewijs aan Toonder en Bewijs van Aandeel aan Toonder
  • BHIC, Toegang 404a, Handelsregister KvK Tilburg e.o., dossiernr. 1168
  • Oprichtersbewijs aan Toonder (Roermond, 25 februari 1917)Zie : Bijvoegsel van Nederlandsche Staatscourant , 16 maart 1917
  • Regionaal Archief Tilburg, Kabinetsarchief Burgemeester, Arbeidsconflict Textielindustrie 1917
  • P.J.M. van Gorp en Ronald Peeters. Textielfabrieken op briefhoofden : 1866-1956. Tilburg : Nederlands Textielmuseum, 1981. p. 70-71, 128-129.