Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Dokter Jan Goossens

Dokter Jan Goossens
GoossensJanDokter.JPG

De voorgeschiedenis

Na enkele voorgangers die zich chirurgijn en vroedmeester mochten noemen, werd in 1818 Pieter Jan Willems (1798-1876) in Udenhout aangesteld als huisarts. Hij bewoonde het fraaie pand Slimstraat 25. Dokter Willems bleef 57 jaar in functie! In 1877 vestigt dokter H.J. Lobach (1838-1907) zich in Udenhout als genees-, heel- en verloskundige en gaat wonen in het pand “Besselink”. Na diens overlijden gaat de praktijk over op zijn zoon, de huisarts J.L. Lobach (1879-1945). Voor hem wordt van gemeentewege rond 1910 een ambtswoning gebouwd aan de Kreitenmolenstraat waar nu een optiek- en juwelierszaak zijn gevestigd. Er is dan nog steeds sprake van één huisarts.

De komst van een tweede huisarts

Hierin komt pas verandering als in 1942 dokter Jan Goossens zich met een praktijkruimte vestigt in het woonhuis van de familie Snoeren-Dekkers in de toenmalige Stationsstraat D 77, nu Kreitenmolenstraat 124. In de voortuin verschijnt een bordje met de tekst: J.A.H.M. Goossens, arts. Na enige jaren wordt de praktijk ondergebracht in boerderij Vogelenzang vooraan in de Schoorstraat. In 1954 huwt dokter Goossens in de abdijkerk te Einsiedeln met Ine Meijer en wordt het boerderijcomplex van Joost Vermeer in de Groenstraat betrokken. Gezin en praktijk ontwikkelen zich hier voorspoedig. Er worden zes kinderen geboren.

Dokter Jan Goossens
14.4 dr. Goossens artsenkoffer.JPG
In deze koffer van dokter Goossens zat het doktersinstrumentarium, zoals metalen katheters, verloskundige instrumenten, een snij- en hechtset met loupebril, injectiemateriaal, tandheelkundig gereedschap en een onderzoeksblok voor faeces. (= ontlasting.)

Hoe het verder ging

De tweede huisarts was niet alleen snel volledig geaccepteerd, maar werd ook bijzonder gewaardeerd. Ook Berkel-Enschot was tot zijn werkgebied gaan behoren, waar door hem o.a. de E.H.B.O.-lessen werden gegeven. In 1962 besloot dokter Goossens te stoppen met zijn huisartsenpraktijk en werd hij districtsarts in Boxtel. Zijn patiëntenbestand en het doktershuis met praktijkruimte werden overgedragen aan zijn opvolger dokter F.H. ten Horn. Het gezin Goossens kwam, na een kort verblijf in Boxtel, wederom in Udenhout wonen, aanvankelijk in de Zeshoevenstraat en later in de Groenstraat op nummer 55. Dokter Goossens werd in 1970 ernstig ziek en stierf in 1971 op 57-jarige leeftijd. Na zijn overlijden blijft de rest van de familie wonen in de Groenstraat. Hier kon mevrouw Goossens tot het laatst blijven wonen. Zij stierf op 28 september 2010 in Tilburg op 87-jarige leeftijd.

Een instrumentenkoffer op zolder

Nadat de kinderen hebben besloten het ouderlijk huis te verkopen wordt begonnen met het opruimen van de zolder. Hierbij stuit men op een instrumentenkoffer gevuld met alle denkbare gebruiksvoorwerpen die jaren geleden behoorden tot de standaarduitrusting van een huisarts. Door de kinderen werd besloten de koffer met toebehoren aan te bieden aan ’t Schoor, waarvoor wij hen zeer erkentelijk zijn. De koffer is toegevoegd aan de vaste collectie “Gezondheidszorg”. (Zie ook Unentse Sprokkels 9, blz. 64-65.)