Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Damen, Arnoldus Hendrikus

Arnoldus Hendrikus Damen
Damen a.h..jpg
Roomsch Leven 24 november 1945
Volledige namen Arnoldus Hendrikus Damen
Geboortedatum 14-04-1917
Geboorteplaats Tilburg
Adres Lijnsheike 16
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 10-05-1940
Plaats van overlijden Amsterdam

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Arnoldus Hendrikus Damen (14-4-1917 Tilburg– 10-5-1940 Amsterdam), beroep. Zoon van Wilhelmus Damen (1890-1966) en Anna Maria de Vries (1891-1980).

Achtergrond en jeugd

Arnoldus Hendrikus wordt op 14 april te Tilburg geboren als zoon van Wilhelmus Damen, voerman en Anna Maria de Vries. Het gezin woont aan het Lijnsheike In februari 1914 wordt het eerste kindje geboren, Arnoldus Wilhelmus. Dit kindje overlijdt na 6 weken. In 1917 wordt Arnoldus Hendrikus geboren en is de oudste van de vier kinderen, na hem worden nog twee meisjes geboren en de jongste is ook weer een jongen.

Gebeurtenis

Duitsland bombardeert op 10 mei strategische plekken als begin van de bezetting. De luchthaven Schiphol verkeert in diepe rust als de eerste bommen om twee minuten voor vier ’s nachts op de landingsbanen vallen. De vliegtuigen van de Luchtafdeeling der Koninklijke Landmacht die op het vliegveld staan worden niet geraakt. Ze stijgen zo snel mogelijk op voor een tegenaanval, maar het heeft niet meer mogen baten. Arnoldus is bij het vliegveld Schiphol gestationeerd. Bij een aanval van een vijandelijk vliegtuig wordt Arnoldus getroffen door mitrailleurvuur. Hij raakt daardoor zwaar gewond. Terwijl hij overgebracht wordt naar het Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam wordt hij nogmaals getroffen door vijandelijk vuur en overlijdt aan zijn verwondingen. Arnoldus wordt begraven op het kerkhof van Buitenveldert en op 28 september 1940 overgebracht naar het kerkhof aan de Schans in Tilburg. In 1978 volgt de herbegrafenis op het militaire erekerkhof “de Grebbeberg” in Rhenen.

Bron:Oorlogsgravenstichting.nl

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Bronnen

Internet

Arnoldus Hendrikus Damen op Oorlogsbronnen.nl