Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Chigwidden, John Joseph

John Joseph Chigwidden
Chigwidden 1.jpg
Volledige namen John Joseph Chigwidden
Geboortedatum 23-02-1911
Geboorteplaats Broken Hill, New South Wales (AU)
Adres 181 Brazil Street
Woonplaats Broken Hill, New South Wales (AU)
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Beatrice Chigwidden
Beroep Timmerman
Overlijdensdatum 21-07-1944
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Foto: familiearchief Mrs. Trish Adams


Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Achtergrond

John Joseph Chigwidden, door zijn familie Jack genoemd, wordt geboren op 23 februari 1911 in Broken Hill, een klein geïsoleerd mijnbouwstadje in de Australische provincie New South Wales, ongeveer 500 kilometer ten noordoosten van Adelaide. Hij is de zoon van Peter Bernard Chigwidden (geboren 28 november 1880, overleden 15 oktober 1977) en Catherine Teresa Dixon (geboren 30 april 1884, overleden 18 maart 1946) en het oudste kind in het gezin van 7 kinderen. Na de lagere school gaat Jack voor twee jaar naar het Technical College in Broken Hill. Na het behalen van zijn diploma volgt hij daar nog een drie jarige cursus in timmerwerk, technisch tekenen en wiskunde in de avonduren. Onderwijl begint hij te werken als timmerman en gaat hij ook werken in de mijnen van Broken Hill. In zijn vrije tijd is hij een actief sporter: rugby, honkbal, tennis en cricket!

Jack trouwt op 7 januari 1943 (enkele dagen voordat hij naar Canada vertrekt) met Beatrice Deveson (geboren 23 september 1917, overleden 13 mei 2013) in Lindfield, een voorstadje van Sydney. Uit dit huwelijk worden geen kinderen geboren.

Dienstverband

Met toenemende spanningen in Azië door de expansie van het Japanse Keizerrijk en de inval van Duitsland in Polen in september 1939, waarbij Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog verklaren, wordt Australië als onderdeel van het Gemenebest betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Het Australische leger mobiliseert en roept mannen op om in dienst te komen. Jack meldt zich in juni 1940 aan bij de Australische luchtmacht, de R.A.A.F. Op zijn aanmeldingsformulier schrijft zijn officier: Clean tidy appereance. Pleasant sort of chap. Appears to have chearful disposition and good manners. Suitable[1]. Tot aan 14 september 1942 wordt hij ingezet bij bewaking van vliegbasissen en het hoofdkwartier in Canberra. Hij heeft zich dan opgewerkt tot Sergeant.

R.A.A.F.

In september stapt hij over van de bewaking naar een opleiding tot vliegtuigbemanningslid en meldt hij zich aan bij de No.2 Initial Training School[2] in Bradfield Park, New South Wales. Ondanks dat hij al Sergeant bij de bewakingstroepen is, moet Jack weer onderaan beginnen en krijgt bij zijn opleiding de rang van Aircraftsman (afkorting A.C.2). Jack weet eigenlijk al precies wat hij wil worden aan boord van een vliegtuig, gezien het commentaar wat er door zijn commandant op zijn rapport wordt geschreven: Was so keen on the subject matter of his preference that he took a preliminary course on navigation. His interest in his job has been well maintained. [3]

Opleiding in Canada

Op 5 december van dat jaar verplaatst hij zich naar 2. E.D. (No.2 Embarkation Depot) [4] en heeft Jack de rang van Leading Aircraftman (L.A.C.) bereikt. Iets later verhuist hij naar 1. E.D. (No.1 Embarkation Depot) waar hij zich klaarmaakt voor inscheping naar Canada. Op 15 januari 1943 vertrekt hij in een konvooi richting de Verenigde Staten, waar hij op 31 januari 1943 aankomt in de haven van San Francisco. Hier zien de mannen voor het eerst de zo bekende Golden Gate-bridge. Jack schrijft met enorm enthousiasme over zijn belevenissen wanneer hij van de boot stapt en met de trein door het Amerikaanse en Canadeese landschap rijdt.


Beste moeder en familie,
Ik neem aan dat je met spanning zult wachten om te horen hoe het met je grote jongen gaat in dit land van kou en sneeuw en een verslag van mijn omzwervingen sinds ik voor het laatst schreef: nou mama, allereerst voel ik me erg goed en ben ik snel aan het settelen naar het leven in Canada, het naar je zin hebben maar een beetje heimwee hebben of liever angstig uitkijken naar nieuws van thuis en weten hoe het met iedereen gaat. ….. Nou moeder, ik heb echt een geweldige reis gehad sinds ik van huis ben vertrokken… Onze eerste aanblik van land was toen we richting de beroemde Golden Gate van San Francisco stoomden, net toen de zon opkwam op een mooie dag…. het was best spannend om te weten dat we bij de beroemde Frisco waren en toen we de haven binnenvoeren passeerden we vlak bij het eiland Alcatraz waar alle grote criminelen hun tijd afmaken……
Canada.
Jack voor het eerst in de sneeuw in Canada 1943

Bron: Regionaal Archief Tilburg

De reis vanuit San Francisco wordt voorgezet met de trein richting Canada en zien de meeste mannen uit Australië voor het eerst in hun leven sneeuw.

Tegen middernacht zagen we voor het eerst sneeuw, gelukkig zijn alle treinen hier verwarmd en hadden we het erg warm. Bij daglicht passeerden we Mt Shasta, een zeer hoge top, en kwamen toen een klein stadje tegen: Klamath Falls. De plaats was bedekt met sneeuw en al onze jongens, van wie de meesten nog nooit sneeuw hadden gezien, werden gade geslagen door de geintereseerde inwoners van Klamath terwijl ze dartelden in de zachte witheid.

Door de staat Oregon gaat de treinreis verder door de Rocky Mountains langs Portland en Seattle. Bij Vancouver wordt de Canadese grens overschreden en wordt de reis voortgezet naar de eindbestemming Edmonton in de provincie Alberta.

De hele dag reisden we door de sneeuw naar de staat Oregon en door de Amerikaanse Rockies en hadden we voor het eerst uitzicht op de beroemde sparrenbossen van Oregon en de houthakkerskampen. Er is een prachtig landschap in deze delen, mama, en de jongens waren druk bezig met het maken van foto's van de prachtige Rockies terwijl we passeerden... Nou mama, we hadden onze eerste pauze in Vancouver en we kregen zes uur verlof. We ontvingen drie dekens en moesten ons geld laten wisselen voor Canadese valuta voordat we het station verlieten en daarna, nadat we telegrammen naar huis hadden gestuurd, een kijkje in de stad namen... We hadden een diner in het Vancouver Hotel en dit was echt een prachtig gebouw, best een chique plaats van de stad. De maaltijd was echter redelijk genoeg, 's avonds besloten een paar van ons om echt Australisch voer te nemen, we openden de ogen van de meisjes in het café toen we biefstuk, eieren, champignons en friet bestelden, zij opende de onze met de rekening, net onder een dollar per maaltijd….
Totdat we rond twee uur in de ochtend onze bestemming Edmonton bereikten. Het was ongeveer kwart voor vijf toen we naar bed gingen en moesten vroeg eruit omdat we al meteen paraat moesten staan. Ze hebben een prachtig kamp in Edmonton, verwarmde barakken, goede bedden met goede matrassen en we kregen lakens en kussens en hadden een comfortabele nachtrust zou ik kunnen zeggen….

Op 6 februari 1943 begint zijn training voor Navigator bij de No.7 Air Observer School in Portage la Prairie, een dag reizen van Edmonton. Er wordt op de grond en in de lucht geoefend, in totaal vliegt hij 98 uur in de Avro Anson. Jack slaagt voor zijn opleiding, wordt gepromoveerd tot Sergeant en ontvangt zijn navigator-badge op 25 juni 1943. Zijn instructeur schrijft op zijn rapport: Een enthousiaste, ijverige vlieger met een goede servicegeest, servicekennis en een goede houding. [5]

Engeland

Na het voltooien van de opleiding tot navigator reist Jack in juli 1943 naar Halifax, een havenstad in de provincie Nova Scotia. Op 16 juli vertrek het troepenschip in konvooi richting het Verenigd Koninkrijk waar het op 22 juli aanmeert. OP 24 juli meldt Jack zich bij het No.11 Personnel Dispatch and Reception Centre in Brighton. Vandaaruit reist hij in augustus naar No.4 (O) A.F.U. (Observer Advanced Flying Unit) op vliegbasis West Freugh in Schotland. Op 3 september 1943 gaat Jack’s training zijn laatste fase in als hij bij het No. 26 O.T.U.[6] ingedeeld wordt. Hier maakt hij al kennis met piloot Alan Leslie Smith en bommenrichter Frank Charles Montgomery. Samen zullen zij in de toekomst onderdeel zijn van de bemanning van de Lancaster LL859. Een promotie naar Flight Sergeant volgt op 25 december. De gehele bemanning van de Lancaster LL859 komt bij elkaar op No. 31 Base, waar nog diverse trainingen volgen: Air-crew school en de Lancaster Finishing School. Na het voltooien van zijn trainingen staat als opmerking op het trainingsverslag: A good steady pupil who has worked well, and shown keenness. He has produced consistently average results and should make quite a good operational navigator[7].

622 Squadron in Mildenhall
Francis Donald Brandon 1.jpg
Enkele dagen voor de crash wordt deze foto gemaakt van manschappen van het 622 squadron, gestationeerd in Mildenhall. In de achtergrond is een Lancaster-bommenwerper te zien.

Bron: Fotograaf: onbekend, archief Howard Sandall

Koninklijk bezoek op vliegbasis Mildenhall
Chigwidden 5.jpg
Op 5 juli 1944 bezoekt de koninklijke familie de vliegbasis Mildenhall. Geheel links op de foto staat John Joseph Chigwidden.

Bron: Fotograaf: onbekend, archief Howard Sandall

622 Squadron

Jack komt vanaf 25 mei 1944 bij het 622 squadron in Mildenhall in het graafschap Suffolk. Op 30 mei begint voor de hem en zijn bemanning het echte gevaarlijke werk en vliegen ze hun eerste missie over vijandelijk gebied. De kustverdedigingswerken bij Boulogne zijn daarbij het doelwit. Op D-Day (6 juni) draagt ook het 622 squadron zijn steentje bij door het in de vroege ochtend aanvallen van de stad Lisieux, waarbij het landingsgebied afgesneden moet worden, zodat het Duitse leger niet snel versterkingen kan aanvoeren.

Van de in totaal 14 missies boven vijandelijk gebied die door de bemanning worden gevlogen zitten een aantal bijzondere missies[8][9] :

5 juli 1944: Aanval op Wizernes in Frankrijk, de aanval op de in aanbouw zijnde V2-lanceerplaats, gevestigd in een gigantische betonnen koepel. Met zware bommen van 1000 kg wordt geprobeerd de installatie te vernietigen.

18 juli 1944: Aanval bij daglicht op Caen in Frankrijk, een bombardement ter inleiding van Operatie Goodwood, het offensief om de Duitsers uit Caen te verdrijven.

Op 5 juli 1944 wordt de basis Mildenhall, waar 622 en 15 squadron zijn gelegerd vereerd met een bezoek van de koninklijke familie. Koning George VI, Koningin Elizabeth en Prinses Elizabeth bezoeken de vliegbasis om een aantal onderscheidingen aan bemanningsleden uit te reiken en alle manschappen een hart onder de riem te steken. Bijzonder is dat dit bezoek is vastgelegd door een legertje aan journalisten, niet alleen zijn er diverse foto’s gemaakt, maar ook wordt er voor het polygoonjournaal van Pathé en Movietone een verslag vastgelegd. Wat het erg interessant maakt is dat Jack op de foto’s en filmpjes te zien zijn. Op YouTube staan drie verschillende filmpjes van het bezoek, waarvan onderstaande het interessantste is. Op 1:05 staat de Jack te praten met Koning George VI.

Gebeurtenis

Situatieschets van LBD Tilburg.
Francis Donald Brandon 2.png
Situatieschets gemaakt door de luchtbeschermingsdienst Tilburg. In het vanuit Tilburg moeilijk te bereiken uiterst noordwestelijke puntje van de gemeente ligt het wrak. De locatie van de crash is op de kaart verkeerd ingetekend. Het vliegtuig ligt ongeveer 200 meter oostelijker.

Bron: Regionaal Archief Tilburg.

Juli 1944. De geallieerden hebben vast voet in Europa gekregen. Operatie ‘D-Day’ is geslaagd, de opmars is in volle gang. De bombardementen gaan echter ook voort, zoals in de nacht van 20 op 21 juli 1944. Deze warme en heldere zomernacht is één van de drukste nachten geweest voor de Tilburgse Luchtbeschermingsdienst. De geallieerden voeren deze nacht aanvallen uit op de synthetische olie-installaties van Rheinpreußen in Meerbeck-Homburg en Bottrop-Welheim. De 138 bommenwerpers van het type AVRO-Lancaster, behorende tot de No.3 Group Bomber Command, hadden het voorzien op de installaties in Meerbeck. Hun thuishaven was Mildenhall (Suffolk). Tussen 0.39 en 02.30 uur werd door de Luchtbeschermingsdienst luchtalarm gegeven: ‘Voortdurend overtrekken, op grote hoogte, van vele vijandelijke vliegtuigen, vliegend van west naar oost.’ Er is veel afweergeschut en schijnbaar met succes, want er worden in totaal acht toestellen gesignaleerd, die in diverse richtingen buiten Tilburg brandend neerstorten.

Locatie van de crash.
Francis Donald Brandon 3.png
De crashlocatie in 2021, gefotografeerd vanaf de kanaaldijk. In de verte is het pand van bouwbedrijf van Eijk aan de Vierbundersweg 48 in Tilburg te zien. Het vliegtuigwrak wordt in 1944 al opgeruimd door de Duitsers.

Foto: Mark de Weerd

Hierdoor ontstaat er bij de Luchtbeschermingsdienst enige verwarring. Binnen een tijdsbestek van ca. 30 minuten vallen acht vliegtuigen naar beneden, die volgens de peilingen alle buiten de gemeentegrens zijn neergekomen. Om 02.40 uur deelt de Luchtbeschermingsdienst in Dongen mee dat op het grensgebied van Dongen en Tilburg een vliegtuig is neergestort. Dongen zal deze zaak onderzoeken. Een arts en een geestelijke zijn reeds onderweg naar de plaats van het ongeval, de Dongenseweg, nabij Sluis II. De Tilburgse politie wordt verzocht eveneens een onderzoek in te stellen. Al vrij snel komen er berichten dat er vliegtuigen zijn neergestort in Wijk en Aalburg, Loon op Zand en in Dongen. Om 06.20 uur deelt de waarnemend officier van politie mee dat agenten geen vliegtuig op Tilburgs grondgebied aangetroffen hebben. Tien minuten later kwam vanuit Dongen de mededeling, dat een Engels vliegtuig is neergekomen tussen Sluis II en de brug in Dongen. Het toestel is geheel uitgebrand. Het onderzoek stagneert. Veel tijd heeft men trouwens ook niet, want om 8.03 uur wordt opnieuw luchtalarm gegeven. Drie groepen van ca. 60 vliegtuigen vliegen van west naar zuidoost. In de richting van Loon op Zand wordt een brandend vliegtuig waargenomen. Pas ‘s avonds rond 21.00 uur worden de aantekeningen betreffende de gecrashte vliegtuigen nader besproken. Men kwam tot de volgende opsomming:

  • 01.17 uur, 1e vliegtuig, richting zuid, achter Goirle;
  • 01.35 uur, 2e vliegtuig. richting Udenhout;
  • 01.40 uur, 3e vliegtuig, richting oost, achter Oisterwijk (Boxtel);
  • 01.43 uur, 4e vliegtuig, richting noord-west, achter Dongen;
  • 01.43 uur, 5e vliegtuig, richting oost, nabij Udenhout;
  • 01.45 uur, 6e vliegtuig, richting Dongen-’s Gravenmoer;
  • 01.45 uur, 7e vliegtuig, richting noord-oost, Loon op Zand;
  • 02.00 uur, 8e vliegtuig, richting noord-oost, Loon op Zand
Vermissing van John Joseph Chigwidden.
Chigwidden 2.jpg
Krantenartikel over de vermissing van J.J. Chigwidden

Bron: Barrier Mining van woensdag 26 juli 1944

Het bericht uit Dongen zou betrekking kunnen hebben op vliegtuig nr. 4 of vliegtuig nr. 6. Het is echter niet vast te stellen dat één van deze vliegtuigen op Tilburgs grondgebied terechtgekomen is. Ook het politieonderzoek kan dit niet bevestigen. De volgende dag, 22 juli, komt er meer duidelijkheid. Op de politiepost Noorderpark wordt een voorwerp afgegeven dat vermoedelijk afkomstig was uit een vliegtuig. Het voorwerp is gevonden in de buurt van de Dongensekanaaldijk. Vanuit Dongen komt om 09.30 uur de mededeling dat op Tilburgs gebied zes lijken gevonden zijn van Engelse piloten en één lijk op Dongens gebied. De Duitsers moeten reeds lang op de hoogte zijn geweest, want de lijken zijn inmiddels door hun vrijgegeven. De Lancaster is neergekomen tegen de kanaaldijk, nabij de Haansche Hoef, te bereiken via het café ‘De Uiterste Stuiver’.

De Tilburgse politie gaat opnieuw op onderzoek uit. Om 13.45 uur deelde de hoofdwachtmeester mee dat hij met een patrouille in Dongen is aangekomen en dat er vier lijken aangetroffen zijn op Tilburgs gebied. Hij verzoekt om vier kisten alsmede tien personen om behulpzaam te zijn met het bergen van de lijken. Door de Luchtbeschermingsdienst wordt eerst contact opgenomen met de Ortskommandantur met de vraag of deze aangelegenheid wel door de Luchtbeschermingsdienst moet worden afgewerkt. De Duitsers zijn schijnbaar ook niet geheel op de hoogte: men wil zich eerst in verbinding stellen met de Fliegerhorst in Gilze Rijen. Pas om 15.45 uur krijgt de Luchtbeschermingsdienst opdracht om de lijken te bergen. Om 16.15 uur arriveert ondercommandant Mohrmann van de brandweer met een wagen van de bosbrandweer op de plek des onheils met vier lijkkisten en tien manschappen. Nadat de lijken geborgen zijn ontdekt men onder de wrakstukken echter nog twee lijken. Door benzinegebrek wordt besloten om in Dongen nog twee lijkkisten te halen. Na aankomst in Tilburg zijn de slachtoffers in opdracht van de Ortskommandant begraven aan de Gilzerbaan.[10]


Het graf van John Joseph Chigwidden op de begraafplaats aan de Gilzerbaan.
Chigwidden 3.jpg
foto: Mark de Weerd

Behalve Chigwidden kwamen om bij dezelfde crash: Francis Donald Brandon, Reginald Ivon Lewis, Edward Albert O'Connor, Alan Leslie Smith, Jack Spencer en Frank Charles Montgomery. Spencer werd op Dongens grondgebied gevonden en is daarom in Dongen begraven; Montgomery is later herbegraven op het Canadian War Cemetery in Bergen op Zoom.

Graf en monument

John Joseph Chigwidden is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak B, rij 2, graf 53. Op zijn graf staat: HIS DUTY NOBLE DONE. ALWAYS REMEMBERED. Na de oorlog wordt zijn graf verzorgd door Annemarie Vossen-Vennix. Ook onderhoudt zij contact met de familie van Jack in Australië en een aantal Nieuw Zeelandse oorlogsslachtoffers die ook op Vredehof begraven liggen. Jack wordt op diverse monumenten en plaquettes herdacht:

  • Adelaide WW2 Wall of Remembrance
  • Australian War Memorial Roll of Honour
  • Broken Hill Zinc Corporation Roll of Honour
  • International Bomber Command Centre Memorial
  • Murray Bridge 622 Squadron Honour Board

Externe links

Noten

  1. vertaling: Schone nette uitstraling. Aangenaam soort kerel. Lijkt een vrolijk karakter en goede manieren te hebben. Geschikt. Bron: Application for Enlistment as an airman J.J. Chigwidden 17-6-1940
  2. Kandidaten voor vliegtuigbemanningen van de R.A.A.F. begonnen hun opleiding bij ITS. Net als bij de basistraining werd er ook een gedetailleerde screening van kandidaten uitgevoerd om ze toe te wijzen aan functies als vliegtuigbemanning (‘musterings’ genoemd), waaronder piloten, navigators, bommenrichters, draadloze operators en boordschutters, voordat ze naar andere scholen in Australië of in andere landen werden overgeplaatst.
  3. vertaling: Hij was zo enthousiast over het onderwerp van zijn voorkeur dat hij een vooropleiding navigatie volgde. Zijn interesse in zijn werk is prima. Bron: No.2 Initial Training School, report on the ground training of observer J.J. Chigwidden.
  4. Aan het einde van hun opleidingscursussen werden vliegtuigbemanningen en grondpersoneel naar inschepingsdepots gestuurd, waar ze de juiste uitrusting kregen en een laatste medische keuring kregen voordat ze naar de operationele theaters gingen.
  5. Bron: Servicefile John Joseph Chigwidden. National Archives Australia. A9300, CHIGWIDDEN J J
  6. Een O.T.U. vormde de laatste fase van de opleiding van vliegtuigbemanningen voordat ze werden toegewezen aan een operationele eenheid in NW-Europa en andere oorlogsgebieden. In deze fase hadden individuen al hun voorbereidende en kwalificatietraining gevolgd, en kort na aankomst bij de O.T.U. zouden ze, als ze een bemand vliegtuig zouden besturen, 'bemand' worden met de andere mannen met wie ze ten oorlog zouden trekken. Dit werd op een bijna willekeurige basis gedaan door mannen die elkaar gewoon uit de menigte uitkozen totdat ze de noodzakelijke mix van 'verzamelingen' hadden (Pilot Navigator Wireless Operator / Air Gunners, afhankelijk van het vliegtuig) om hun bemanning samen te stellen met wie ze zouden vliegen, totdat ze gescheiden werden door overlijden, letsel, ziekte of opnieuw posten.
  7. vertaling: Een goede, ferme leerling die goed heeft gewerkt en enthousiasme heeft getoond. Hij heeft consistent gemiddelde resultaten behaald en zou een behoorlijk goede operationele navigator moeten zijn. Bron: Final Training Report – Navigator J.J. Chigwidden 7-3-1944
  8. Bron: National Archives London. 622 squadron operational record book mei, juni en juli 1944.
  9. Bron: National Archives London. 622 squadron summary of events mei, juni en juli 1944.
  10. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier,19 oktober 1989.