Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bisschop Janssensstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Hoefstraat
Datum besluit: B en W 2 maart 2010
Jaar: 1934



De straat lopende vanaf de Hoefstraat westwaarts tot het Sint Pieterspark.



Herkomst

4733.jpg



Franciscus Augustinus Antonius Janssens werd geboren te Tilburg op 17 oktober 1843 als zoon van Cornelis Johannes Janssens (1789-1868), koopman, en Josephina Anna Martina Dams (1807-1883). Na zijn eerste opvoeding genoten te hebben in het Opvoedingsgesticht De Ruwenberg van de fraters van Tilburg, ging hij op dertienjarige leeftijd naar het klein-seminarie Beekvliet te St.Michielsgestel. Vervolgens ging hij studeren aan het groot-seminarie te Haaren. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Amerikaansch College te Leuven waar hij op 21 december 1867 tot priester werd gewijd. Waarschijnlijk onder invloed van het bezoek van Mgr. Megill, bisschop van Richmond (USA), aan Leuven in 1866, vertrok Janssens naar Amerika, waar hij in september 1868 aankwam. In Richmond (Virginia) kwam hij aan het hoofd te staan van het klooster Monte Maria en spoedig daarna volgde zijn benoeming tot vicaris-generaal van het bisdom Richmond. Op 1 mei 1881 werd hij tot bisschop van Natchez (Mississippi) gewijd, om vervolgens op 11 juli 1888 aartsbisschop van New-Orleans te worden. Als een van zijn vele verdiensten heeft hij onder meer de bekering van de Choctaw-indianen op zijn naam staan.


In 1882 vertrok de bisschop naar Europa, waar hij in zijn geboorteplaats Tilburg op 1 juni van dat jaar een mis opdroeg in de St. Josephkerk van de Heuvel. Zeven jaar later, inmiddels weer teruggekeerd naar Amerika, wilde hij vanwege zijn slechte gezondheid wederom naar zijn vaderland terugkeren. In New-Orleans ging hij op het schip de Creole dat hem naar New York zou brengen, vanwaar hij met een andere boot naar Europa zou gaan. Hij kwam echter aan boord van de Creole op 10 juni 1897 te overlijden. Hij zou een begrafenis-op-zee krijgen als de persoonlijke secretaris van de overleden aartsbisschop, J.A. Thebault, niet had aangedrongen om een uur af te wachten of er geen ander schip voorbij zou komen dat de bestemming New-Orleans had. Het schip de Hudson passeerde de Creole en het stoffelijk overschot kon zodoende worden overgezet en naar Amerika teruggevoerd. De aartsbisschop werd begraven te New-Orleans.


Bisschop Janssens was een broer van Eduardus F.A. en Alfonsus M.J.J. Janssens (> Park de Horion). In 1965 is in de Bisschop Janssensstraat een school naar hem genoemd. In de St. Josephkerk op de Heuvel bevindt zich een marmeren gedenkplaat die werd aangebracht door Ed. Janssens.



Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).