Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Bart van Peltplein (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Groeseind
Datum besluit: B & W 17 juni 1971
Jaar: 1971



Het plein, omsloten door het Julianapark, de Pater Ruttenstraat, de Korte Hoefstraat en de achterzijde van de westelijke bebouwing van de St. Janstraat.


Bartvanpeltplein.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

11973.jpg



Norbertus Joannis van Pelt werd geboren te Tilburg op 24 februari 1889 als zoon van thuiswever Adrianus Gregorius van Pelt en Helena van Abeelen. Bart van Pelt was aanvankelijk wollenstoffenwever. Op 17 à 18-jarige leeftijd werd hij lid van Unitas, de christelijke textielarbeidersbond. Onder invloed van A.F. Muller, propagandist van de Sociaal Democratische Arbeiderspartij (SDAP) zegt hij Unitas op en wordt hij lid van de socialistische Nederlandse Textielarbeidersbond De Eendracht. In het bevolkingsregister (1910/1920) wordt zijn beroep wollenstoffenwever doorgestreept en veranderd in propagandist. Bart van Pelt wordt de eerste autochtone Tilburger en textielarbeider genoemd die openlijk voor het socialisme koos. Op 17 januari 1917 trouwde hij met Petronelia Elisabeth van Gastel (1889-1955). Na zijn militaire dienstplicht was Van Pelt bezoldigd bestuurder van De Eendracht in Noord-Brabant geworden, wat hij tot zijn pensioen is gebleven. In 1919 kwam hij met zes andere socialisten in de Tilburgse gemeenteraad, waar hij lang de functie van fractievoorzitter heeft vervuld. Na de oorlog werd hij gemeenteraadslid van de PvdA en verliet in 1956 als Nestor de Raad. Een van de belangrijke functies die hij naast zijn partij- en vakbondswerk vervulde, was die van Armbestuurder. Na de plotselinge dood van zijn vrouw in 1955 ging hij in Amsterdam wonen waar hij op 22 december 1958 overleed.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).