Aula

Uit Tilburg Wiki

BalkTiu.jpg

'Voornaamste ruimte universiteit'

De aula is de voornaamste ruimte van de universiteit. Het begrip 'aula' komt oorspronkelijk uit het Grieks (aule, centrale binnenplaats) om in het Latijn de betekenis te krijgen van officiële vergader- of gehoorzaal. In de aula, in het hart van het Cobbenhagengebouw*, is de blauwe schoudermantel (cappa) om de schouders gehangen van eredoctores zoals Kofi Annan, Al Gore of Robert Schuman. De aula is de enige plek op de campus waar zittingen, zoals de opening van het academisch jaar, de viering van de dies (verjaardag) of promoties nog worden geopend met gebed.

Toneel van studentenverzet

De aula was ook meerdere malen het toneel van studentenverzet, meestal gericht tegen overheidsplannen of het eigen bestuur (“Weg met Van Boven, leve de jongens van beneden”). En onveranderlijk is het de plek waar menig promovendus zich met vaak knikkende knieën naar de corona begeeft om hun geleerde vragen van een deugdelijk antwoord te voorzien.

Kerkarchitectuur

Academische bijeenkomsten worden wel eens de erediensten van de moderne tijd genoemd, en de wat kerkelijke Tilburgse aula is daarvoor een passend decor, zeker nadat in de 21e eeuw de akoestiek en de presentatietechnieken op orde zijn gebracht. De hoge muren, alleen onderbroken door verticale, smalle, ritmisch geplaatste openingen, doen denken aan de sobere kerkarchitectuur uit de periode van wederopbouw, na de Tweede Wereldoorlog. Architect Jos. Bedaux* voorzag de aula bovenin van een smalle lichtstraat, waardoor de ruimte een besloten, ingetogen indruk maakt.

Wandtapijt

De aula, inclusief balkon, biedt plaats aan ruim 650 mensen. Opvallend is dat de ruimte ‘vrij’ in het gebouw staat, los van de gevel - je kunt om de aula heen lopen. In de aula hangt een door het Nederlands Textielmuseum geweven wandtapijt van kunstenaar Teun Hocks, met als motto understanding society. Afgebeeld is een grijzende man die in een kaal landschap met een loep een voetstap bestudeert; een heel grote, die de mens kennelijk zelf gezet heeft. Bij de onthulling meldde Hocks dat hij met zijn kunst al levenslang tracht de wereld te doorgronden, maar daarin na al die jaren nog steeds niet geslaagd te zijn.

Persoonlijke instellingen
Varianten
Handelingen