Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Armhoefstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Armhoef
Datum besluit: B & W 19 mei 1930
Jaar: 1930



Vanaf de Spoordijk in zuidelijke richting, snijdende de Pelgrimsweg, tot de Jan Pietersz. Coenstraat.


Armhoefstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

40309.jpg


Groente- en fruithandelaar Timmermans met zijn kar

in de Armhoefstraat.

Aldus benaamd naar de op de oudste kadasterkaart van 1832 voorkomende benaming De Armhoefsche Akkers. In de jaren dertig is het de naam voor het uitbreidingsplan in het gebied dat omsloten wordt door Ringbaan-Oost, Spoordijk, Hoevensekanaaldijk en Oisterwijksebaan. Ter bestrijding van de armoede bestonden in de Nederlanden al in de late Middeleeuwen de zogenaamde Tafels van de Heilige Geest. Dat waren plaatselijke instellingen die zich speciaal met de armenzorg bezighielden. De Armentafel had haar inkomsten onder meer uit land en rentes op onroerende goederen. De Armentafel bezat al in 1562 een hoeve met landerijen, die ze aan een boer verpachtte. De Armentafel bezat toen nog een tweede hoeve die aan de Veldhovense molen lag.

Uit de beschrijving in het boekje de Verdeeling van de Tienden uit 1778 blijkt, dat de armhoef op de plaats lag die we nu kunnen situeren tegenover Carré aan de P.F. Bergmansstraat: de Armhoef te Enthoven in den Pelgroms Weg. Op de oudste kadasterkaart van 1832 vinden we onder sectie B perceel 355 huis, schuur en erf in eigendom van den H. Geest Armen van Tilburg. In een akte van 1807 treffen we den Armhoofsche tiende aan.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).